La Congresul UNBR de anul acesta am susținut pe larg necesitatea debirocratizării avocaturii PRO BONO, respectiv renunțarea la acordul decanului pentru ca un avocat să poată încheia contracte PRO BONO. Nu mai reiau argumentele, le aveți aici.

La ședința Consiliului UNBR din 17 iunie 2017, prin hotărârea nr. 262 s-a aprobat Raportul privind problematica abordată la Congresul Avocaților 2017 pe tema: Accesul la justiție în România din perspectiva profesiei de avocat”. De asemenea, s-au atribuit departamentelor de la nivelul UNBR, coordonate de vicepreședinții UNBR, sarcinile rezultate din materialele și propunerile transmise către Congres, precum și din intervențiile și dezbaterile din cadrul acestuia.

Cu privire la Norma metodologică nr. 1/2016 a Departamentului de Coordonare a Asistenței Juridice (D.C.A.J.) s-a decis modificarea/completarea acesteia cu privire la acordarea cu titlu gratuit a asistenței de specialitate juridică de către decanul baroului, în sensul că fiecare avocat poate decide să presteze o activitate „pro bono”, fără a fi necesar acordul decanului/baroului (pct. f) pag. 30 anexa II a Hotărârii amintite).

De implementarea acestei modificări/completări se va ocupa Departamentul de Coordonare a Asistenţei Judiciare, prin coordonator av. Petruț Ciobanu.

5 gânduri despre “Consiliul UNBR face un pas în față spre debirocratizarea avocaturii PRO BONO

  1. Imi pare rau, dar ai inteles gresit. Nu s-a modificat norma, doar s-a aprobat raportul, s-au repartizat problemele pe vicepresedinti si s-a dispus publicarea lui.

    1. Nici n-am zis că s-a modificat norma. Am zis exact ce ați scris dvs: că s-a aprobat raportul și s-a repartizat spre soluționare dl. av. Petruț. În tabel, pct. f) pag. 30 anexa II a Hotărârii, scrie sarcina pe care eu am redat-o în final. Din ea se înțelege că sarcina departamentului este să modifice/completeze norma în sensul arătat.

  2. Nu se intelege asa ceva. Nici nu este posibila o astfel de modificare printr-o norma a unui departament. Avocatura „pro bono”, deci gratuita, este prevazuta in art.71 alin.2 din legea 51/1995.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.