Cum să o dai de gard cu digitalizarea profesiei de avocat

Am scris și am șters prima propoziție a postării de vreo 10 ori, întrebându-mă: de ce să-mi mai dau și eu cu părerea?

Până la urmă am zis că e un exercițiu bun și numai ca să-mi organizez gândurile pe subiect. Pentru că am avut în ultimele zile sentimente contradictorii. Și pentru că i-am promis lui Mihnea Stoica că-i zic și părerea mea.

În primul rând, nu cred că problema aia mare din tot proiectul acesta este SRI. Hai, nu fiți naivi! N-au nevoie băieții de e-unbr să știe ce facem. Dacă vor, ne numără dinții din gură când dormim. Fără să meargă pe prezumția că toți ăștia peste 18 ani avem 32 în total.

În al doilea rând, eu am încăpățânarea de a nu crede ce mi se zice fără să citesc sursa primară a discuțiilor.

Ne-a zis UNBR într-un Q&A care de fapt e un FAQ (nu fuck you, ci frequently asked questions), că pentru Q&A trebuie să fim minim doi, adică ăla de pune întrebările și ăla de răspunde, dar aici UNBR a întrebat, tot el a răspuns, ne-a zis deci că platforma și conectarea la ea nu e obligatorie, dar no, o să fie mai fain dacă o să ne placă.

M-am dus la proiectul de Lege care zice așa:

  • Art. 1 alin. 1 – Prezenta lege reglementează regimul juridic general privind întocmirea si realizarea de către avocat în exercitarea profesiei, a unor acte și proceduri (…) în format electronic.
  • Art. 2 alin. 1 – Actele întocmite de avocat în exercitarea profesiei în format electronic, trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: b) să fie înregistrate prin utilizarea portalului informatic E-UNBR.
  • Art. 9 alin. 1 – Actele și procedurile întocmite/realizate de avocat în formă electronică se îndeplinesc cu respectarea procedurilor reglementate de prezenta lege (…)
  • Art. 16 – Îndeplinirea de către avocat a actelor și procedurilor avocațiale electronice cu nerespectarea dispozițiilor prezentei legi, constituie abatere disciplinară (…)

No, acuma dacă succesiunea asta de texte din proiectul de Lege nu zice de fapt exact invers, eu îmi mănânc identitatea digitală.

Eu înțeleg ce vrea să facă UNBR și, contrar părerilor, consider că e lăudabil efortul celor care vor să digitalizeze profesia. Chit că probabil mulți avocați o să-și ia ceață când chiar o să se implementeze așa ceva, pentru că, în primul rând e nevoie și de niște educație pe competențe digitale, nu-i așa, domnule Oancea de la INPPA?

Mai am una de zis și închei, să nu vă plictisesc. Contrar părerilor colegilor, proiectul în ideea facilităților pe care vrea să le ofere, nu este prost, din contră. Mi-ar conveni și mie să trimit o cerere de eliberare copii pe mailul Parchetului astăzi și mâine să-mi dea un link de descărcare a întregului dosar. Cine vrea să plimbe hârtii dintr-o parte în alta, numai ca să pară că profesează să o facă pe timpul lui.

Digitalizarea profesiei e binevenită. Cu respectarea garanțiilor necesare, evident. Dar nu cu un proiect care mă obligă să fac contracte la distanță numai prin E-UNBR. La urma urmei, suntem o profesie liberală, ce dracu?! 🙂

Un răspuns la „”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.