După ce am văzut reacțiile colegilor avocați din grupurile de Facebook, am constatat că există o tendință destul de clară spre a ataca hotărârea nr. 295/2017 a Consiliului UNBR privind modificarea contribuției minime obligatorii. Cred că în paralel cu o astfel de procedură, problema ar mai putea fi abordată și altfel.
Comisia Permanentă a creat recent un precedent (poate există și altele mai vechi, dar nu asta e important) prin care a amânat parțial unele prevederi ale unei hotărâri de Consiliu UNBR (cele privind tabloul onorariilor minimale), tot ca urmare a criticilor venite din partea corpului profesional. Din acest motiv, vă propun următorul mod de acțiune (demarat și de mine).
Următoarea ședință a Comisiei Permanente este în data de 20 ianuarie 2018, înainte de deadline-ul pentru depunerea declarațiilor la CAA pentru venitul realizat în luna ianuarie, 2018 (modificările privind pragul minim de contribuție se aplică veniturilor încasate începând cu luna ianuarie, 2018). Prin urmare, am trimis prin e-mail (anexat) către toți membrii Comisiei Permanente (mai puțin dl. av. Nicolae Zărnescu căruia nu i-am putut identifica nicio adresă de e-mail) precum și către adresa oficială a UNBR (unbr@unbr.ro), o cerere în acest sens (anexat).
Prin cerere am solicitat ca în ședința Comisiei Permanente a UNBR din 20 ianuarie 2018, stabilită prin hotărârea nr. 296/2017 a Consiliului UNBR, să amâne intrarea în vigoare a art. 1 alin. 2 din hotărârea nr. 295/2017 a Consiliului UNBR privind majorarea cotei minime de contribuție obligatorie pentru avocații definitivi la 300 lei, de la 250 lei.
Solicitarea a fost întemeiată pe considerentul că modificarea putea fi pusă în discuția Consiliului UNBR doar la propunerea Consiliului de administrație al CAA, astfel cum stabilește imperativ art. 20 alin. 3 din Legea nr. 72/2016, condiție care nu a fost îndeplinită în ceea ce privește majorarea cotei minime de contribuție obligatorie pentru avocații definitivi, neexistând o astfel de propunere din partea CAA.
Propunerea mea pentru voi este ca fiecare coleg avocat care dorește acest lucru să-și sacrifice 5 minute (nu poate dura mai mult) și să completeze modelul unei astfel de cereri (îl aveți aici în format editabil, l-am realizat eu, voi doar trebuie să-l completați cu datele voastre), să-l semneze și să-l transmită scanat pe e-mail pe adresele menționate în model (după cum am procedat și eu). Cine dorește îl poate transmite și pe faxul Uniunii (021-313-4880).
E important să faceți acest demers (pe care poate îl considerați doar simbolic), pentru ca membrii Comisiei Permanente să cunoască poziția avocaților din teritoriu (implicit o va cunoaște și Consiliul UNBR, deoarece cei 15 din Comisie sunt membri și în Consiliul UNBR). Până în data de 20 ianuarie 2018 vor avea suficient timp să citească cererea noastră.
Este unul dintre modurile în care vă puteți implica în acest subiect. Este important să înțelegem că lucrurile se pot schimba doar dacă ne implicăm cât mai mulți.
Dacă vreți să avem și o statistică a numărului de colegi care transmit această cerere și se implică, puteți să-mi transmiteți și mie e-mailul după ce l-ați trimis Uniunii și membrilor din Comisia Permanentă, prin retransmitere pe e-mailul dan.chertes@gmail.com.
SUNT DE ACORD CU MAJORAREA PLAFONULUI MINIM DE CONTRIBUTIE CAAV, LA TREI MII LEI /LUNAR.
ApreciazăApreciază