Azi vă prezint alte două propuneri din Proiect: a) cea referitoare la vechimea necesară pentru a pune concluzii la ÎCCJ și la CCR și b) cea referitoare la vecimea necesară pentru a candida la funcția de consilier, respectiv la cea de decan.
A. Consider că 6 ani de experiență (2 ani de stagiatură și 4 ani ca avocat definitiv) sunt suficienți pentru a putea pune în mod profesionist concluzii în fața ÎCCJ și a CCR. Din acest motiv, se propune modificarea art. 23 alin. 3 din Lege în sensul reducerii de la 5 la 4 ani a vechimii de la definitivare necesară pentru accesul la aceste două instanțe.
Sub acest aspect, ulterior redactării Proiectului, s-a mai ridicat problema judecătorilor sau procurorilor care intră în profesie ca avocați definitivi. Problema care ar fi de discutat este în ce măsură aceștia ar trebui sau nu să aibă un regim special raportat la acești 5 ani (4 propuși) vechime pentru a putea pune concluzii la ÎCCJ și CCR.
Art. 23 alin. 3 se modifică după cum urmează:
Forma propusă:
Avocatul definitiv are dreptul să pună concluzii la toate instanţele, cu excepţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale, unde va putea pune concluzii dacă are o vechime neîntreruptă în profesie de cel puţin 4 ani de la definitivare.
Forma actuală:
Avocatul definitiv are dreptul să pună concluzii la toate instanţele, cu excepţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale, unde va putea pune concluzii dacă are o vechime neîntreruptă în profesie de cel puţin 5 ani de la definitivare.
B. Pentru a lărgi sfera persoanelor cu drept de a fi alese în organele profesiei și pentru a da posibilitatea tinerilor de a se implica în activitatea de îmbunătățire a profesiei, se propune ca pentru consilieri să se scadă vârsta de la care există posibilitatea de a candida la 6 ani (de la 8 ani), iar pentru decan la 8 ani (de la 10 ani). În acest sens, se propune modificarea art. 52 alin. 2 lit. b) și art. 56 alin. 1 din Lege.
Art. 52 alin. 2 lit. b) se modifică după cum urmează:
Forma propusă:
b) alege şi revocă decanul, membrii consiliului, membrii comisiei de cenzori şi pe cei ai comisiei de disciplină. Decanul este ales pentru un mandat de 4 ani şi poate fi reales o singură dată. Decanul se alege dintre avocaţii cu o vechime continuă în profesie de minimum 8 ani;
Forma actuală:
b) alege şi revocă decanul, membrii consiliului, membrii comisiei de cenzori şi pe cei ai comisiei de disciplină. Decanul este ales pentru un mandat de 4 ani şi poate fi reales o singură dată. Decanul se alege dintre avocaţii cu o vechime de minimum 10 ani în profesie;
Art. 56 alin. 1 se modifică după cum urmează:
Forma propusă:
Consiliul baroului este format din 5 până la 15 membri, aleşi pe o perioadă de 4 ani şi care au o vechime continuă în profesie de minimum 6 ani. Decanul şi prodecanul se includ în acest număr.
Forma actuală:
Consiliul baroului este format din 5 până la 15 membri, aleşi pe o perioadă de 4 ani şi care au o vechime continuă în profesie de minimum 8 ani. Decanul şi prodecanul se includ în acest număr.
Ca de obicei, aștept părerile voastre.