Proiectul de modificare a legislației profesiei va fi discutat în Adunarea Generală de vineri a Baroului Cluj

În urmă cu un an, într-o vineri, pe la șase seara, când în Adunarea Generală din 2016 a Baroului Cluj s-a decis ca Proiectul de modificarea a legislației profesiei să nu fie discutat, ci să se numească o Comisie de discutare a acestuia, în sală erau maxim 100 de avocați (după cum se poate vedea din poza articolului – sursa foto). Un an mai târziu, vinerea aceasta, Proiectul este din nou pe ordinea de zi a Adunării Generale.

Ce nu știți:

  • În acea seară de vineri s-a decis ca în toamna anului 2016 să fie organizată o Adunare Generală Extraordinară la care să se discute Proiectul din timp, lucru care nu a fost notat în procesul-verbal al Adunării Generale. Eu am notat aspectul acesta în prima postare din Avocatura Altfel.
  • În octombrie, 2016, când Proiectul a fost finalizat, după 6 ședințe ale Comisiei de discutare, el a fost depus la Consiliul Baroului Cluj cu solicitarea organizării unei A.G. extraordinare. Am fost convocat de Consiliul Baroului pentru a-mi susține cererea. Mi s-a explicat că pentru a convoca o A.G. extraordinară costurile se pot ridica la 40.000 Lei, că oricum în februarie 2017 se va organiza A.G. ordinară, motiv pentru care, fiind apropiat momentul, mai bine lăsăm discutarea Proiectului pentru A.G. ordinară. Am fost de acord cu acest compromis din 3 motive: a) în PV de la A.G. 2016 nu apărea decizia de a organiza A.G. extraordinară, motiv pentru care nu aveam cum să folosesc acest argument pentru a susține că așa a decis A.G. ordinară; b) Suma de 40.000 Lei era o cheltuială substanțială din bugetul Baroului; c) s-a ajuns la acordul verbal privind discutarea cu prioritate a Proiectului în A.G. ordinară din 2017.
  • În 1 februarie 2017, am înaintat Consiliului Baroului Cluj Proiectul în forma lui definitivă, după ce a fost organizată o nouă ședință a Comisiei în ianuarie, 2017 pentru a include sugestiile venite de la colegii avocați din Barou. Am cerut ca Proiectul să fie discutat cu prioritate și să fie înscris ca prim punct pe ordinea de zi a A.G.
  • După ce Consiliul Baroului Cluj a transmis ordinea de zi a A.G. ordinare din 2017 și am constatat că Proiectul a fost pus pe ordinea de zi ca ultim punct, am înaintat împreună cu 6 dintre colegii din Comisie (în condițiile în care alți 6 colegi de comisie erau fie consilieri, fie decan), o cerere de schimbare a ordinii de zi. Ni s-a răspuns în scris de către Consiliul Baroului Cluj că va decide A.G. ordinară dacă schimbă sau nu ordinea.

Ce e bine să știți:

  • Proiectul (a cărui formă finală o aveți aici) promovează niște schimbări legislative pe care eu (și unii dintre colegii de comisie) le consider (considerăm) benefice: transparență decizională; modificări ale atribuțiilor organelor profesiei care să genereze o implicare mai ușoară în problemele profesiei, precum și o întinerire a acestor organe; accesul avocaților la informațiile deținute de autoritățile publice; modificarea condițiilor de prestare a avocaturii pro bono; aspecte legate de regimul fiscal aplicabil avocaților, de regimul pensiilor avocaților etc.
  • Chiar dacă veți primi o mie unu argumente pentru care „nu merită să vă bateți capul” cu Proiectul, e bine să ascultați măcar unul în sens contrar: dincolo de drumul greu de la Proiect la Lege modificatoare, orice propunere de modificare a Legislației noastre transmisă Congresului sau Consiliului Uniunii dă semnalul că Baroul Cluj vrea o schimbare în bine a profesiei (chiar și fără celebrul: „cine nu sare, nu vrea schimbare”).
  • Niciun coleg din Comisie, care și-a rupt din timpul propriu să participe la 7 ședințe de câte 2 ore, nu vă va reproșa nimic, dacă Proiectul nu ajunge să fie discutat în A.G. și transmis mai departe. Dar poate vă veți gândi că e păcat de efortul și implicarea lor și vă veți sacrifica o după-amiază pentru a finaliza ceva ce am început în urmă cu un an.

Ne vedem vineri, 10 martie 2017.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.