Nelegalitatea hotărârii Consiliului Baroului Cluj nr. 108/2024 privind publicitatea formelor de exercitare a profesiei

În șase ani de mandat în Consiliul Baroului Cluj o singură dată am criticat public o hotărâre cu care nu am fost de acord (cea privind majorarea taxei lunare datorată baroului – a se vedea aici). Nu am atacat respectiva hotărâre pentru că nu era o discuție de legalitate, ci de oportunitate (fundamentare economică).

Deși actualul Consiliu al Baroului Cluj lucrează destul de bine ca echipă, recenta hotărâre nr. 108/2024 privind publicitatea formelor de exercitare a profesiei (a se vedea aici) este o hotărâre pe care personal o consider nelegală, motiv pentru care am decis să cer anularea ei de către Consiliul UNBR. Este importat de menționat faptul că argumentele de nelegalitate au fost prezentate colegilor din Consiliul Baroului și anterior votării hotărârii, printr-un referat scris.

Argumentele sunt mai multe, le găsiți detaliat aici, în cerere, dar, în esență, în opinia mea, Consiliul Baroului Cluj și-a depășit atribuțiile, reglementând unde nu era atribuția lui, ci a Congresului (modificarea Statutului) sau a Consiliului UNBR (hotărâre interpretativă), în funcție de cum va fi privită hotărârea atacată.

În realitate, hotărârea mărește sfera de aplicare a unei excepții prevăzute într-un text statutar, în speță art. 8.2. din anexa XXXIV din Statut, atribuție nepermisă consiliului unui barou și, în plus, creează o situație defavorabilă avocaților din Baroul Cluj față de avocații din celelalte barouri, cărora interdicția stabilită prin hotărâre nu li se poate aplica, nefăcând parte din Baroul Cluj.

Concret, art. 8.2 din Statut stabilește că domeniul de internet al avocatului nu poate fi format „exclusiv din termeni generici cu referire la serviciile avocatului”. Consiliul baroului, prin hotârâre, a mărit sfera textului, eliminând partea de text care se referea la „serviciile avocatului” și a stabilit că avem de-a face cu o abatere disciplinară când adresa domeniului de internet este (pct. 1) (…) formată exclusiv din termeni generici fără a fi asociate și cu denumirea sau inițialele formei de exercitare a profesiei (…).

Mi se pare evident că textul statutar a fost trunchiat și sfera de aplicare a fost lărgită nelegal.

Colegii care consideră că argumentele mele sunt valide sunt liberi să transmită o astfel de cerere Consiliului UNBR. Sau să nu transmită. Oricum, o cerere există deja și va fi discutată. Indiferent de rezultat, vă voi informa care va fi soluția.

2 răspunsuri la „Nelegalitatea hotărârii Consiliului Baroului Cluj nr. 108/2024 privind publicitatea formelor de exercitare a profesiei”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.