Întreabă-ți consilierul tău UNBR cum va vota în februarie față de solicitarea a 200 de avocați din Baroul Cluj de revenire asupra valorii contribuției CAA minime obligatorii

Sugestia din titlu este evident una care ar putea funcționa într-un UNBR transparent, în care cei care își reprezintă barourile în Consiliu se mai și consultă cu privire la votul lor pe anumite probleme importante, dacă nu cu avocații din barou măcar cu colegii consilieri. Cum până la transparență calea-i lungă și plină de birocrație am zis să vă propun un exercițiu democratic.

Primele două condiții prealabile: 1. Să vă intereseze subiectul (adică să vă deranjeze modul nelegal prin care Consiliul UNBR a modificat plafonul minimal) și 2. Să faceți un mic efort (maxim 5 minute).

După cum am mai scris, 200 de avocați din Baroul Cluj au adresat Consiliului UNBR o plângere prealabilă (a se vedea aici) împotriva hotărârii Consiliului UNBR nr. 295/2017 raportat la modificarea pragului minim de cotizație de la 250 la 300 lei/lună (indiferent cât câștigi lunar între 0 lei și 2723 lei).

Subsemnatul și colega avocat Nora Popa, din Baroul Cluj, am solicitat suplimentar Comisiei Permanente a UNBR amânarea intrării în vigoare a prevederilor până la soluționarea de către Consiliul UNBR a plângerii prealabile înaintate de cei 200 de avocați din Baroul Cluj. Prin decizia nr. 294 din 20 ianuarie 2018, Comisia Permanentă ne-a respins solicitarea, arătând, printre altele, că „petenții au formulat și plângere prealabilă împotriva acestor prevederi, iar termenul limită pentru prima plată a cotelor obligatorii către sistemul CAA este 25 februarie, adică după ședința Consiliului UNBR din 16-17 februarie 2018” (a se vedea aici hotărârea).

Următoarea decizie cu privire la legalitatea modificării se va lua de Consiliul UNBR luna aceasta (nu și ultima decizie, există și sfânta secție de contencios). Din câte s-a discutat în mediul online scorul din Consiliul UNBR la momentul decembrie, 2017 a fost la vot foarte strâns (1 vot diferență) când s-a decis această majorare. Aici ar trebui să intervenim noi, avocații ăștia de rând, fără foncții.

Propunerea mea este următoarea (pentru toți colegii avocați din țară): aveți aici lista cu membrii Consiliului UNBR. Selectați-vă consilierii care fac parte din baroul din care faceți parte și scrieți-le! Arătați-le că existați și vă interesează ce fac/nu fac pentru voi în Consiliul UNBR. Solicitați-le să voteze pentru admiterea plângerii prealabile a celor 200 de avocați din Baroul Cluj și să revină la pragul anterior de 250 lei. Să aștepte o fundamentare actuarială a modificării pragului minimal și o propunere a C.A.A. de modificare a pragului, neinfluențată de Comisia Permanentă.

Nu e foarte greu să le scrieți. E ușor să le identificați pe tabloul avocaților adresa de e-mail. Dă o notă mai personală cererii. Ca alternativă, puteți să le trimiteți o solicitare oficială pe adresa Baroului.

Și pentru că dl. Președinte av.dr. Gheorghe Florea ne reprezintă pe toți, este președintele tuturor avocaților, scrieți-i și lui (gflorea@avfloreagheorghe.ro)! Pentru că și votul lui contează în Consiliul UNBR, chiar dacă este unul singur.

PS: Pentru avocații din Baroul Cluj, adresele pentru reprezentanții noștri în Consiliul UNBR sunt: av. Mircea Pop, decan (mircea@mirceapop.ro), av.dr. Stanca Gidro (stancagidro@yahoo.com) și av. Mirel Ionescu (avmirel@yahoo.com).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: