CtEDO. Țiriac c. România. Un articol de presă despre datoriile către Stat ale unuia dintre cei mai bogați români nu constituie o încălcare a dreptului la viață privată

În cauza Țiriac c. România (nr. 51107/06), Curtea a decis astăzi că nu a existat o violare a vieții private (art. 8 din Convenție), raportat la situația pe care petentul a transmis-o, spre analiză, instanței europene.

Curtea Europeană, în acord cu instanțele naționale, a reținut că articolul de presă față de care domnul Țiriac s-a plâns că i-a încălcat dreptul la viață privată, privea mai degrabă activitatea profesională a acestuia, nu viața privată. De asemenea, s-a reținut că nu a existat rea-credință din partea jurnalistului și că nu a existat vreo afectare vizibilă a vieții petentului.

S-a reținut și că articolul nu a fost unul jignitor, conținutul fiind unul care cuprindea atât elemente factuale cu suport în realitate, cât și judecăți de valoare. Nu în ultimul rând, Curtea a reținut și că articolul nu era doar despre petent. Articolul avea titlul: „15 multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către Stat”.

Prin urmare, s-a concluzionat că instanțele naționale au reținut corect exercitarea cu bună credință a dreptului la liberă exprimare al jurnalistului, având în vedere că articolul în discuție prezenta un subiect de interes public, respectiv datoriile pe care persoanele cu venituri mari le au către Stat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: