ML1. Eliberarea de autorități către avocați a informațiilor privind clienții pe care îi reprezintă

Vă propun azi să discutăm pe tema primei modificări din Proiect. Pentru o urmărire mai ușoară a cronologiei discuțiilor voi antenota discuțiile pe Proiect cu M (de la modificare), L (de la modificare asupra Legii 51/1995, pentru că vom discuta și pe Statut) și numărul modificării. Un pic de organizare nu strictă. 🙂

Pentru a permite avocaților să obțină direct de la autorități informații care privesc clientul pe care îl asistă sau reprezintă precum și orice informație care poate fi folositoare avocatului în apărarea acestuia, se propune modificarea art. 4 din Lege prin completarea lui cu alin. 2. Posibilitatea actuală ca multe informații privind clientul asistat/reprezentat să fie obținute doar prin intermediul și la solicitarea unei instanțe limitează posibilitatea exercitării dreptului la apărare, respectiv posibilitatea avocatului de a presta la standarde ridicate și în mod complet serviciile pe care i le permite Legea.

În textul legal modificarea propusă ar fi următoarea:

Art. 4 se completează cu alin. 2, care va avea următorul conținut:

Forma propusă:

În exercitarea profesiei, avocatului i se vor pune la dispoziție de către autoritățile publice, la cerere, informațiile solicitate de acesta care au legătură cu clientul pe care îl asistă sau reprezintă, respectiv informațiile care ar putea fi folosite de avocat în apărarea acestuia.

Precizarea care rămâne valabilă și pentru discuțiile viitoare este ca prima analiză pe care să o avem în vedere în criticarea propunerii este aceea de fond. Dacă propunerea este greșită din orice motiv (conceptual, constituțional etc.), nu mai contează forma rea sau bună a textului propus.

E important să nu ne pierdem în amănunte, cel puțin pentru început.

Aștept poziția voastră asupra acestei prime modificări.

6 răspunsuri la „ML1. Eliberarea de autorități către avocați a informațiilor privind clienții pe care îi reprezintă”

  1. Cred ca precizarea ” respectiv informațiile care AR PUTEA fi folosite de avocat în apărarea acestuia ” lasa loc de interpretare autoritatilor publice, astfel incat acestea vor avea posibilitatea de a decide in mod arbitrar care informatii ar putea fi folosite de avocat si care nu…sens in care vor furniza poate informatii incomplete sau insuficente…pe baza unor aprecieri subiective. Poate ar trebui eliminata aceasta ultima parte, dand posibilitatea avocatului sa obtina orice informatii considera necesar, fara ca autoritatea sa se poata prevala de dreptul de a cantari aceste informatii raportat la posibilitatea folosirii lor sau nu in aparare. E doar o parere.

   Apreciat de 1 persoană

   1. @Mircea: De acord, în principiu să fie înlăturată pe cât posibil o plajă prea largă de apreciere a autorităților. Când am introdus respectiva precizare m-am gândit la situația în care informațiile nu privesc direct persoana clientului (date personale ale acestuia), ci alte informații despre alte persoane care ar putea ajuta în apărare: de ex, informații despre relația comercială a unui partener de afaceri a clientului, cu un furnizor de bunuri care bunuri au ajuns în final la clientul reprezentat.

    Apreciază

 1. La cererea avocatului făcută în exercitarea profesiei , autorităţile şi instituţiile publice sunt obligată ca, în 30 de zile de la primirea solicitării , să comunice acestuia , în mod gratuit , orice informaţii care au legătură cu cauza în care asistă sau reprezintă clientul . Informaţiile astfel comunicate nu pot fi folosite decât în scopul pentru care au fost solicitate.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Consider ca termenul de comunicare al relatiilor trebuie sa fie unul special…si asta pentru ca in procedura de regularizare, termenul este unul f.scurt…instanta / parchetul nu asteapta 30 de zile … sa nu uitam ca la cererea instantei / parchetului / politiei, autoritatile comunica relatiile imediat…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: