În cauza C-490/20 (link aici), Marea Cameră a CJUE a decis că autoritățile unui stat membru nu pot refuza eliberarea unui document de identitate unui cetățean, copil minor, născut în alt stat membru și în care actul de naștere desemnează ca părinți două persoane de același sex.
În speță, mama, cetățean bulgar, s-a căsătorit în Spania și împreună cu partenera sa, au un copil încă din anul 2019. Actul de naștere eliberat de autoritățile spaniole menționează ca părinți ai copilului pe cele două mame.
La momentul solicitării eliberării unui act de identitate pentru copilul minor mama, cetățean bulgar a depus traducerea actului de naștere. Autoritățile bulgare au solicitat, în vederea eliberării actului, suplimentarea cererii cu dovada privind mama biologică, justificându-se că actul de identitate bulgar prevede doar o rubrică pentru mamă și una pentru tată.
Chiar dacă fiecare stat membru are dreptul să prevadă sau nu în legislația națională dreptul la căsătorie între persoanele de același sex, acestea sunt obligate însă să recunoască statutul persoanelor stabilite în alt stat membru, în conformitate cu dreptul acestuia.
Prin urmare, Curtea reține că, pe de o parte, obligația statului membru de a elibera un act de identitate în care părinții unui copil sunt persoane de același sex, conform documentului de naștere emis de alt stat membru și, pe de altă parte, recunoașterea legăturii de filiație dintre acest copil și fiecare dintre aceste două persoane nu aduce atingere identității naționale și nici nu amenință ordinea publică a acestui stat membru.
Nu în ultimul rând, Curtea a reținut că este contrară drepturilor fundamentale garantate de articolele 7 și 24 din cartă privarea copilului de relația cu unul dintre părinții săi în cadrul exercitării dreptului său de liberă circulație sau imposibilitatea ori dificultatea excesivă a exercitării acestui drept pentru motivul că părinții săi sunt de același sex.