Am citit de dimineață, cu surprindere, scrisoarea unui coleg avocat din Baroul Dâmbovița: avocat Danil Matei. În scrisoarea sa, adresată UNBR, și publicată și de Juridice.ro solicită sprijinul colegilor avocați.
Ce i s-a întâmplat de fapt:
- Colegul nostru a făcut obiectul unei percheziții în care i s-au căutat eventualele indicații scrise pe care acesta le-ar fi dat unui client. Indicațiile priveau modul în care clientul trebuia să răspundă în fața Direcției Antifraudă Constanța. I s-au ridicat hardurile, calculatoarele din birou și 296 de dosare aflate în lucru. Toate acestea s-au petrecut în 31 octombrie 2016.
- Ulterior, pentru a-și desfășura activitatea colegul nostru a cerut restituirea dosarelor pentru care urma să aibă termene de judecată și copii după harduri pentru a-și putea redacta documentele necesare pentru termenele în cauză. Nu i s-a răspuns niciuneia dintre solicitări fiind nevoit să-și desfășoare activitatea în lipsa dosarelor și a documentelor aflate în baza de date a calculatoarelor ridicate.
Ce a făcut UNBR?
Până acum, i-a publicat scrisoarea adresată nouă, colegilor avocați. Și asta probabil va fi tot. La Congresul din primăvară dl. Florea a fost cât se poate de categoric în a stabili că el și UNBR-ul nu va avea niciodată vreo poziție oficială față de situația vreunui avocat cercetat penal. Prin urmare, stimate coleg Matei, nu vă așteptați la mai mult. Dacă veți avea o reacție în plus de la această instituție care ar trebui să ne reprezinte/apere/ajute să știți că l-ați prins pe Moș Crăciun de un picior. Chiar dacă el nu există.
Ce au făcut barourile?
N-am văzut nicio reacție. Aș spera măcar într-o manifestare de solidaritate oficială, chiar dacă organelor de anchetă le va cauza o gâdâlitoare durere în cot. Colegii care se ocupă exclusiv sau preponderent cu dosare penale știu despre ce artralgie la cot vorbesc.
Ce facem noi?
Nici noi nu facem multe. Singura poziție pe care am văzut-o a fost a dl. avocat Antonie Popescu din Baroul București, care a semnalat separat problema tot pe juridice.ro.
Ce am putea face însă e să sesizăm consiliile barourilor din care facem parte să ia poziție. Am putea și să creăm un organism „paraolimpic” în mediul online prin care să reacționăm mult mai rapid și mai ușor la astfel de probleme. Știu, vine Crăciunul, azi-mâine e vacanța de 1 decembrie, consiliile barourilor fac ședințe formale cu prăjituri și cârnați, în decembrie, n-au timp de discuții din ăstea, doar suntem vreo 30 de mii de avocați, ce contează unul pierdut prin baroul Dâmbovița…
Contează.
Aștept adeziunile voastre sub forma unor e-mailuri (avocaturaltfel@gmail.com sau dan.chertes@gmail.com) pentru a sesiza, în ceea ce mă privește, Consiliul Baroului Cluj, pentru a lua o poziție de solidarizare față de colegul nostru. O voi transmite secretariatului în data de 29.11.2016. La ea voi anexa e-mailurile primite până în 29.11.2016 ora 12,00, motiv pentru care am rugămitea să transmiteți astfel de e-mailuri în timp util. Ele vor ține loc de semnătură. Textul e-mailului trebuie să fie simplu: „Solicit Consiliului Baroului Cluj să se solidarizeze cu avocatul Danil Matei, din Baroul Dâmbovița, raportat la cele sesizate prin scrisoarea acestuia, depusă la UNBR în data de 21.11.2016.” Vă ia doar 3 secunde: copy+paste+send.
E așa de simplu să fim alături de colegul nostru.
Un răspuns la „A început vaccinarea împotriva superimunității avocaților. Azi, colegul avocat Danil Matei din Baroul Dâmbovița”