ML3. Pregătirea profesională continuă a avocatului definitiv

Modificarea prezentată azi ține de obligația de pregătire profesională continuă a avocatului definitiv.

Încă din început, o mențiune personală este necesară: consider că pregătirea profesională continuă ar trebui să fie opțională, aceasta ținând de respectul avocatului față de client (un avocat nepregătit nu îl va putea reprezenta în mod corespunzător pe client) și față de profesia sa.

Pentru că o înlăturare totală a obligației de pregătire profesională continuă nu este viabilă, am propus reglementarea ei într-o manieră care nu face din această instituție un joc de-a pregătirea profesională.

Sub acest aspect modificarea privește art. 23 din Lege. Astfel se propune o modificare de nuanță și una de conținut.

Sub un prim aspect, textul art. 23 alin. 4 se modifică în sensul că obligația de actualizare a pregătirii profesionale se poate face prin oricare dintre modalitățile stabilite de Statut, nu doar prin cele organizate de Barou sau INPPA. În acest sens, pregătirea profesională continuă este valorificată și prin cercetarea științifică individuală din care rezultă publicarea de articole, studii, comentarii de jurisprudență relevantă în publicații recunoscute național sau internațional (de exemplu, publicații indexate în baze de date naționale sau internaționale).

Art. 23 alin. 4 se modifică după cum urmează:

Forma propusă:

Avocatul definitiv este obligat să-și actualizeze permanent pregătirea profesională, prin oricare dintre modalitățile de pregătire profesională continuă stabilite de Statul profesiei. Punctajul anual obținut ca urmare a pregătirii profesionale continue se va înscrie în tabloul avocaților definitivi, într-o rubrică distinctă pentru fiecare avocat în parte.

Forma actuală:

Avocatul definitiv este obligat să frecventeze formele de pregătire profesională continuă organizate de barou, Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor sau de formele de exercitare a profesiei, în condiţiile prevăzute de Statutul profesiei de avocat.

Sub un al doilea aspect, se propune, prin includerea unui nou alineat (5) la art. 23, instituirea ca abatere disciplinară sancționabilă nerespectarea obligației de pregătire profesională continuă, având în vedere că în reglementarea actuală nerespectarea acestei obligații nu are nicio sancțiune. De asemenea, complementar, credem că este oportun înscrierea în tabloul avocaților, ca o rubrică distinctă, numărul de puncte de pregătire profesională pe care avocatul le-a acumulat în fiecare dintre anii anteriori, precum și pentru anul în curs.

Completarea art. 23 cu alin. 5 care să aibă următorul conținut:

Forma propusă:

Neîndeplinirea obligației de la alin. 4 constituie abatere discilpinară.

Urmează să discutăm oportunitatea și temeinicia acestor modificări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: