Cum să fii în vogă și să nu citezi sursa

De-a dreptul întâmplător, am citit zilele trecute articolul acesta (How NFT’s Create Value) din Harvard Business Review. Întâmplător, pentru că l-am văzut share-uit de un coleg căruia îi apreciez gusturile într-ale tehnologiei.

Ziua următoare dau peste articolul acesta (Ce Sunt NFT-Urile Și De Ce Sunt În Vogăarticolul în forma inițială îl aveți aici), scris de o doamnă/domnișoară avocat și share-uit pe unul dintre grupurile de avocați de pe FeBe. Citindu-l, ceva-mi sună vag cunoscut, la început. Apoi din ce în ce mai cunoscut.

Vedeți dacă vă sună la fel:

Copierea continuă, inserându-se însă o propoziție care nu se regăsește în articolul din HBR, și (wow!) este citată sursa (un blog românesc). Apoi, copierea continuă mot-a-mot, dar tot fără citarea sursei:

vs. varianta în engleză

Și așa mai departe… ați priceput ideea (dacă mergeți pe articolul în română în paralel cu cel în engleză veți observa unde se termină inspirația).

Nelămurirea mea este următoarea: dacă tot vrei să explici niște concepte noi și „în vogă” (articolul chiar fiind relevant pe subiect) de ce să nu citezi sursa și să nu-l traduci tot? Doamna/domnișoara avocat s-a oprit la descrierea peisajului (început), fără să ne fi tradus exact partea interesantă a subiectului articolului.

Adevărul e că într-o țară a plagiatelor, n-ar trebui să mă mire un articol de promovare profesională scris cu sudoarea google translate-ului. Apropo de foarte recenta întrebare a unui ministru al EDUCAȚIEI: ați văzut pe undeva definiția juridică a plagiatului?

LATER EDIT (7.02.2022): În urma acestei postări, articolul a fost „revizuit” în sensul adăugării unei note de subsol primului paragraf.

LATER EDIT 2 (tot 7.02.2022): Articolul a fost ulterior modificat substanțial. Articolul original, la care se referea postarea, este acesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: