Amintiri care merită citite: „Amintiri din patru țări” Nicolae Volonciu

Bursa din București, închisă de comuniști în ’48, avea, în dimineața în care s-a pus lacătul pe ușă, un bilet prins de ea, care urma să devină simbolic pentru regimul următorilor zeci de ani: „Închis pentru inventar”.

Am aflat asta din cartea de memorii a profesorului Volonciu, apărută recent la editura Solomon (se poate comanda de aici), „Amintiri din patru țări”.

Pentru cine l-a auzit live pe domnul profesor, cartea este o transcriere fidelă a tonului și ritmului în care acesta povestește întâmplări din viața sa. Ideea editurii Solomon, probabil unică la nivel național prin raportare la subiectul memoriilor, un profesor consacrat de Drept, merită exploatată de fiecare dintre noi.

Cartea se citește repede și istoria vieții domnului profesor Volonciu nu e plictisitoare, din contră. Mă feresc să fac orice fel de recenzie a cărții (nu poți recenza viața unui om) sau să vă dau alte informații care ar putea strica plăcerea lecturii. Un mic teaser îmi permit însă.

Așa că: dacă vreți să aflați mai multe despre cine l-a convins pe domnul Volonciu să se lase de fumat și cum, despre cât de cunoscut era Aurelian Ionașcu la nivel internațional în perioada interbelică, despre cum era ca om și profesor Francisc Deak, despre cum petreceau profesorii și studenții de la Drept cu „pepsi îmbunătățit” și ce era acela, despre felul rezervat de a fi al lui Vintilă Dongoroz, mentorul domnului profesor Volonciu, despre pasiunea de o viață a profesorului Volonciu – bursa și despre cum a trecut prin toate acestea cu zâmbetul pe buze, citiți-i memoriile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: