Comunicat de presă al Baroului Cluj. Poziția oficială a acestuia prin consiliul Baroului Cluj privind materialele apărute în site-ul Clujust.ro la data de 9 martie 2017, respectiv 12 martie 2017

Redau mai jos comunicatul de presă al Baroului Cluj privind subiectul Clujust.ro:

„Ca urmare a materialelor de presă apărute în site-ul Clujust.ro la data de 9 martie 2017 – „Mesaj pentru câțiva avocați mici (nu la înălțime) și frustrați”, înlăturat ulterior din conținutul site-ului, precum și a materialului din 12 martie 2017 de pe același site – „Prin minciună și manipulare, doi avocați au stricat Adunarea Generală a Baroului Cluj”, existent pe site la data prezentului comunicat, precum și a materialelor publicate în mediul online (pagina de Facebook a aceluiași site) prin care au fost nominalizați avocați sub apelativul „mici și frustrați”, Baroul Cluj prin intermediul Consiliului dorește să transmită următoarea poziție publică:

Cele două materiale publicate, precum și materialele apărute pe pagina de Facebook a site-ului Clujust.ro sunt de natură a aduce atingere reputației profesionale a avocaților Bortoș Cristian-Ieronim, Chertes Dan-Sebastian, Vomir Bizo Daniela, Morar Mihaela Letiția, Mazzolini Stanca Elena, Budușan Diana Elena și Bodea Ildiko, toți avocați în Baroul Cluj. De asemenea, materialele indicate sunt de natură să aducă atingere reputației profesionale a Baroului Cluj.

Cu referire la conținutul materialului din 12 martie 2017, ținem să precizăm că ordinea de zi a Adunării Generale ordinare a avocaților din Baroul Cluj a fost completată în mod legal, prin votul avocaților prezenți, în cunoștință de cauză, ca urmare a prezentării prealabile a memoriului către Adunarea Generală prin care se solicita încetarea parteneriatului Baroului Cluj cu site-ul Clujust.ro datorită atacului acestuia la adresa mai multor avocați. Memoriul a fost semnat de mai bine de 80 de avocați, care cunoșteau conținutul acestuia precum și premisa lui, deoarece problema Clujust.ro apăruse în mediul online cu o zi înainte de Adunarea Generală, fiind urmărită de mulți avocați.

Votul de aprobare a punctelor conținute în memoriul pus în discuția Adunării Generale a fost dat după o a doua prezentare detaliată a situației care a generat respectivul memoriu, precum și ca urmare a dezbaterilor de către avocați a problemei, prin luări de cuvânt. Prin urmare, votul de încetare a colaborării dintre Baroul Cluj și siteul Clujust.ro a fost dat în cunoștință de cauză și nu prin „minciună și manipulare”.

Baroul Cluj respectă libertatea de exprimare a presei și consideră că aceasta este indispensabilă unui stat de drept și unei democrații reale. În aceeași măsură consideră criticarea unui articol din conținutul site-ului unui jurnalist ca fiind reflectarea aceluiași drept la libertate de exprimare (individuală), la care orice publicație online, blog, site de știri, opinii sau analize trebuie să se supună, într-o societate democratică. Din acest motiv, orice atac al unui astfel de site la persoanele care își exprimă dezaprobarea sau dezacordul privind conținutul acestuia apare ca fiind disproporționat în raport cu dreptul la liberă exprimare al jurnalistului. În măsura în care un astfel de atac al site-ului se face la adresa unui grup de avocați această atitudine este de natură a aduce atingere reputației profesionale a acestora precum și a corpului profesional din care aceștia fac parte, în ansamblul său.

Nu în ultimul rând, considerăm că un început de reparație morală raportat la atingerea mai sus amintită adusă avocaților și corpului profesional al acestora ar trebui să se reflecte în înlăturarea tuturor materialelor denigratoare și în prezentarea de scuze publice față de toți cei mai sus amintiți nominal și față de Baroul Cluj.”

Reamintesc că materialele despre care este vorba sunt cel din 9 martie 2017 (înlăturat în prezent din site, dar disponibil scanat aici) și cel din 12 martie 2017 (disponibil online aici).

Un răspuns la „Comunicat de presă al Baroului Cluj. Poziția oficială a acestuia prin consiliul Baroului Cluj privind materialele apărute în site-ul Clujust.ro la data de 9 martie 2017, respectiv 12 martie 2017”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: