Într-un raport denumit Viitorul serviciilor juridice, realizat de „The Law Society” (din Marea Britanie și Țara Galilor), tradus și în română (pe care îl aveți aici), se arată printre altele că: „Numeroase societăţii de tehnică juridică, universităţi şi firme de avocatură explorează, în prezent, în ce măsură domeniul cognitiv al avocaturii poate fi de asemenea automatizat.”
Raportul este unul cât se poate de folositor și pentru avocatura din România. Aceasta și în contextul în care la nivel național orice încercare de a aduce avocatura în secolul 21 se lovește constant de reacții negative. În măsura în care până și a transmite LIVE integral Congresul Avocaților din 2016 (sau măcar a pune la dispoziție înregistrarea audio a acestuia) apare ca un subiect tabu, iar publicitatea profesiei este un subiect atât de sensibil (cu perspective de îmbunătățire conform noului proiect de modificare a Legii 51/1995 aflat acum la Camera Deputaților) mentalitatea avocaților trebuie să se reformeze și să înțelegem ce ne așteaptă. Și asta în primul rând din punct de vedere tehnologic.
E important să înțelegem asta și în contextul în care folosirea inteligenței artificiale într-o firmă de avocatură a devenit o realitate. Site-ul Futurism, anunța recent faptul că firma americană Baker & Hostetler îl va „angaja” pe Al Ross, un produs al IBM în materie de inteligență artificială, pentru a-l folosi în cauzele din domeniul insolvenței (într-un departament în care lucrează acum 50 de avocați). Ross devine astfel prima inteligență artificială avocat din lume (“the world’s first artificially intelligent attorney”).
Modul în care acesta va fi folosit este descris de Futurism astfel:
“You ask your questions in plain English, as you would a colleague, and ROSS then reads through the entire body of law and returns a cited answer and topical readings from legislation, case law and secondary sources to get you up-to-speed quickly. In addition, ROSS monitors the law around the clock to notify you of new court decisions that can affect your case.”
Cramponarea în a ne opune modernizării avocaturii nu va duce decât la „suferințe și chinuri” inutile. Ea se va produce inevitabil. Cu cât vom „pune mâna pe tastatură” mai repede în loc să continuăm să „scriem de mână” (înțelegeți metafora) cu atât va fi mai ușor pentru toți.
Idei sunt o mulțime în acest domeniu. Totul e să le popularizăm și să le punem în practică. Am fost surprins zilele trecute ce vid e pe piața aplicațiilor de smartphones la nivel de drept național (în condițiile în care CJUE tocmai și-a lansat o aplicație de mobil care cuprinde, printre altele accesul facil la jurisprudența sa, disponibilă gratuit – CVRIA).
Voi reveni cu idei în acest sens. Vă aștept cu idei pe care să le popularizăm. Ele vor apărea de acum pe Avocatura Altfel sub rubrica eAvocatura.
(foto)