Congresul Avocaților 2018. Hunger Games (Katalin Azzola)

Notă (Dan Chertes): Dincolo de opiniile oficiale ale organelor locale sau centrale ale profesiei despre Congresul Avocaților e important să avem și opinii personale despre acest summit anual al avocaților. M-a bucurat faptul că încă înainte de Congres, colega Katalin Azzola mi-a spus că vrea să scrie opinia ei despre acest eveniment la care a participat pentru prima dată, făcând parte din minoritatea delegaților la Congres: cei tineri. Nu e niciun secret că de obicei Congresul are delegați din grupa de vârstă 50+ (nu că ar fi ceva în neregulă cu asta, dar în mod evident tinerii sunt subreprezentați). Fără alte precizări, vă redau mai jos articolul de opinie scris de colega noastră.

*

Scriu acest articol în semn de mulțumire colegilor care au votat cu DA la Azzola Katalin, în Adunarea Generală din anul 2018. Tot ceea ce voi scrie este o viziune personală a evenimentelor și este sincer făcut exclusiv în scop de informare, din respect și mulțumire pentru încrederea acordată prin votul Dvs.

Aș vrea să vă povestesc ce s-a întâmplat la Congresul Avocaților 2018. Înainte de a trece la această narațiune, trebuie să vă spun cum am ajuns aici.

Pentru cei care nu mă cunosc, voi spune că am 29 de ani, sunt în Baroul Cluj din anul 2013 și îmi exercit profesia în cadrul SCA Azzola & Moldovan. După stagiatură m- am întrebat ce formă de exercitare a profesiei să îmi aleg. Am considerat că cea mai bună alegere pentru mine este să fiu pe cont propriu. Astfel, am trecut prin multe experiențe grele dar deopotrivă constructive, date de faptul că aveam propria afacere. Cei care practică avocatura la fel, știu despre ce fel de greutăți și avantaje vorbesc.

Am predat cinci ani seminarii la Drept civil în cadrul Facultății de Drept Sapientia. Am făcut tot ce am putut să îi ajut pe studenți să vadă partea practică a teoriilor învățate. Am organizat patru ani la rând vizite la Penitenciarul Gherla cu ajutorul domnului judecător Mihai Gîlcă, am organizat conferința „Care este vocația mea?” unde am invitat doi judecători, patru avocați, un procuror, un agent de poliție și un criminalist să povestească studenților ce fac în viața de zi cu zi, avantajele și dificultățile muncii lor, pentru a ajuta studenții spre ce profesie să-și îndrepte viziunile.

Am făcut această scurtă prezentare ca să arăt că îmi pasă de ce se întâmplă în jurul meu și că mereu am încercat să fac ce pot să contribui cu ceva. Cu toții trebuie să contribuim cu ce putem la schimbare și astfel se vor vedea în timp efectele.

Într-o zi, Dan Chertes mi-a spus că are un Proiect de Modificare a unor prevederi legale referitoare la profesia de avocat și m-a întrebat dacă am ceva de adăugat. I-am spus că ideea de modificare este foarte bună și trebuie să acționăm cumva dacă dorim schimbări. Degeaba ne plângem la cafea sau la garderobă despre una-alta, a te plânge este risipă de timp și atrage și energii negative așa că mai bine faci ceva.

Am contactat personal consilierii Baroului Cluj si decanul de la vremea respectivă, pe domnul av. Mircea Pop. Am stabilit cu dânșii că se va dezbate în AGA proiectul redactat de Dan Chertes.

La AGA, proiectul, din diverse motive, nu a putut fi discutat, dar s-a constituit o comisie formată din 13 avocați printre care erau cinci consilieri ai Baroului Cluj. Din acest moment, proiectul inițiat de Dan Chertes nu mai era doar al lui, ci această comisie în opt ședințe a discutat modificările propuse de mai mulți colegi avocați (propuneri adunate și categorizate de către Dan) și le-a dat o formă care să poată fi prezentată în Adunarea Generală, scopul fiind ca după ce va trece de Adunarea Generală să ajungă în Congresul Avocaților.

Nu pot să scriu toate detaliile, pentru că s-ar lungi foarte mult narațiunea, dar vreau să știți că a fost multă muncă și mai ales timp să dezbatem acele propuneri, să reușim să punem pe foaie propunerile de modificare a legislației, precum și să corelăm acestea cu alte texte legale. Dintre cei 5 consilieri ai Baroului doamna Av. Flavia Maier, doamna av. Stanca Gidro, domnul av. Voicu Sârb au fost la majoritatea, chiar toate ședințele, ceilalți fiind prezenți la una sau două ședințe.

Acestea fiind spuse pot să trec la prezentarea Congresului Avocaților 2018.

O să încep prin a vă spune că singurul merit de a mă afla la Congres a fost că am avut curaj să îmi depun candidatura, deoarece, în final, am fost șase pe șase locuri prin urmare numarul de voturi nu a contat.

Auzi de Congresul Avocaților când înveți pentru intrarea în profesia de avocat, ulterior pe măsura exercitării profesiei și auzind diverse chestiuni am zis că vreau să văd și eu ce se întâmplă la Congres.

Cei șase delegați ai Baroului Cluj primesc prin mail un formular pe care trebuie să completeze data de sosire și data de plecare și mesele solicitate pentru datele de Congres și eventualul loc de parcare solicitat. Acestea completate se trimit la Hotelul rezervat pentru desfășurarea Congresului, Hotelul Intercontinental din București. Majoritatea colegilor au ales să vină cu avionul, eu personal cu mașina deoarece după Congres am mers la o nuntă în Brașov. Am primit bani pentru cheltuielile cu combustibilul, acesta fiind plătit în prealabil și trebuind să te încadrezi indiferent de consumul mașinii sau alte aspecte. Dacă ai însoțitor pentru acesta trebuie să plătești în plus, aceste cheltuieli în mod firesc nefiind decontate.

În 20.04 dimineața, la ora 9,00 ne-am prezentat în sala de conferințe din incinta hotelului. Am primit o geantă plină cu materiale, formată din coduri, o broșură cu raportul anual 2017 al Casei Asigurări a Avocaților, program și materiale despre subiectul ce se va discuta.

Subiectul de anul acesta a fost Secretul Profesional al Avocatului. Au urmat prelegerile mai multor avocați pe această temă până la ora 13,00. După pauza de masă, la ora 14,00 a început Deschiderea festivă a Congresului Avocaților. Aici să vă imaginați că este ca la Adunarea Generală. Ulterior cuvintelor de deschidere a unor distinși invitați, s-a prezentat și s-a votat ordinea de zi.

Unele discursuri de deschidere au fost ca un fel de „poftim nimic, prinde bine”, altele  însă au venit din suflet arătând probleme și soluții concrete din sistemul judiciar, punctând că este esențial ca avocații să aibă ca profesie un rol mai activ decât au la momentul actual în domeniile în care au competență.

Legat de ordinea de zi, s-au putut înscrie la cuvânt avocații care aveau ceva de completat sau de lămurit. Multe intervenții au fost deosebit de utile și au pus niște întrebări Consiliului UNBR, legat de activitatea acestuia, dări de seamă, propuneri legate de modul de cheltuire a banilor.

Din păcate, impresia mea a fost că aceste întrebări au rămas retorice.

De asemenea, cunoașteți filmul Hunger Games? Cel în care nobilimea trăiește în miere și aur și se preface că totul este în regulă și nu aude strigătele poporului care moare de foame și trăiește în sărăcie? Cam asta a fost impresia mea. Există un șanț între organul nostru suprem de conducere și noi. Răspunsurile lor au fost explicații, justificări de ce anume nu s-a putut face una sau alta. Multe chestiuni au rămas nelămurite și din cauza timpului.

De la noi de la Cluj aș vrea să vă zic că Dan Chertes a întrebat Consiliul UNBR ca s-a făcut cu Proiectul despre care am vorbit în prima parte a articolului. De asemnea a pus în discuție alte aspecte esențiale. Ulterior acestei intervenții au urmat discuții. La un moment dat, doamna decan Flavia Maier a luat cuvântul și a făcut unele precizări din partea Baroului Cluj care pentru mine, au arătat faptul că este un adevărat lider. Am fost mândră să fac parte din Baroul Cluj.

Legat de ceilalți delegați cu care am venit, Voicu Sârb, Anca Iuga, Cristina Cuibuș, Călin Iuga, Stanca Gidro, Dan Chertes, vă zic că jos pălăria. Înainte de plecarea la Congres, ne-am întâlnit la invitația doamnei decan Flavia Maier la sediul Baroului. Am stabilit în linii mari programul și modul în care se va desfășura Congresul.

La Congres am fost ca o echipă. Am stat împreună, am comunicat cine când ia masa, am stat împreună la masă la cafea, am făcut poze. Niciodată nu a fost vreun moment să nu fie 2-3 persoane în sală din partea Baroului Cluj.

În 20.04., după dezbateri, a urmat o petrecere festivă. Eu nu am stat mult timp pentru că am fost foarte obosită, însă ceilalți colegi au rămas și au socializat cu alți colegi. După părerea mea, este deosebit de important și acest aspect al Congresului pentru că trebuie legate prietenii, schimbate idei și trebuie unite forțele pentru că doar în majoritate se poate hotărî cu efecte ceva în Congres.

Am candidat să dovedesc că se poate și să vă inspir pe voi colegii să candidați. Schimbarea este posibilă dar trebuie acționat. Nu am știut ce va ieși, deci repet că nu am niciun merit că am mers la Congres, însă vă mulțumesc încă odată celor care au votat.

Pentru cei din Baroul Cluj, vă pot spune că datorită Congresului mi-am dat seama că sunteți foarte importanți, deoarece după București suntem cel mai mare barou din țară. Colegii din alte Barouri, Mureș, Alba, au fost foarte drăguți și prietenoși ne lăudau în ce număr frumos suntem.

Mi-am dat seama că rolul nostru este deosebit de important în ce privește viitorul acestei profesii și uniți cu colegii din celelalte barouri vom putea decide schimbări pentru un viitor mai bun al acestei profesii.

Am văzut persoane care dormeau în sală în timpul desfășurării ședințelor, am văzut persoane care vorbeau la telefon în sală. De asemenea, foarte mult se stătea în afara sălii la cafea, mulți povesteau chiar în sală, în paralel cu vorbitorul de la microfon. Nu lăsați ca asemenea persoane să vă reprezinte!

Se poate și altfel. Se poate mai bine! La dezbateri au fost intervenții deosebit de bune. Trebuie însă să fim uniți pentru a avea majoritatea cerută de lege în Congres pentru a putea decide schimbări. Primul pas este să votezi conștient. Să votezi cu sufletul pentru că ai încredere și speranță în acea persoană. Nu din alte motive.

Organul de conducere al UNBR-ului este un organ ales de noi. Noi suntem indirect responsabili de cei care ne conduc, noi i-am ales. Suntem responsabili de ceea ce se întâmplă în jurul nostru că ne place că nu. Schimbări nu se vor produce decât dacă acționăm. Fiecare avocat este la fel de important și poate contribui cu ceva la schimbare.

Doar uniți se poate, singur nimeni nu poate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: