Guest post: Așa e, nu voi fi avocat anul acesta ! (sau) Recenzia neoficială a examenului de admitere în profesia de avocat (Andra Huidan)

Prima postare primită de la contributori pentru avocaturaltfel.ro este de la Andra HUIDAN, consilier juridic definitiv, OCJR Tg. Mureș. Mulțumesc autoarei pentru contribuție.

Plecând de la Universul Juridic cu traista plină de vise și perspective noi, s-a prefigurat, pornind de la opțiunile existente în ‚câmpul muncii’, cea mai liberală dintre profesiile liberale, prin chiar activitățile specifice ei, astfel că, mi-am depus dosarul de candidat la sediul încărcat cu istorie al Baroului capitalei. A părut o alegere ferită de vreo incompatibilitate enumerată în Legea nr. 51/1995 și, nu în ultimul rând, o permanentă provocare, de pe vremea când pleda Jack Nicholson în ’Easy Rider’, mai exact, de când filmul a fost difuzat la televiziunea cu capital majoritar de stat.

Demersurile au durat puțin, iar organizarea a fost modernă, civilizată și a facilitat parcurgerea cu celeritate a celor doua etape ale procesului de înscriere : registru suport hârtie, respectiv formă electronică. Nu ne-am gândit o secundă, noi candidații, că tot ce vom primi ca dovadă este un post-it cu un număr de înregistrare pe care îl vei folosi apoi pentru identificare în raport cu aceste entități de drept privat, de interes public (!)

Sigur, a fost placută această „insulă de contradictorialitate” a înscrierilor, într-o perioadă mai nepublică decât urmărirea penală, în care singura luptă pe care o duci ar trebui să fie cu tematica afișată în timp foarte util si neincluzând modificări survenite după luna iunie a anului în care ne aflăm. Nu s-a remarcat, în această privință, vreo schimbare a ‚centrului de interes’ între instituțiile abordate ale fiecărei ramuri. Potențialul diversificării există însă, am putea vedea contractul de asigurare inclus in materia dreptului civil, din cel puțin două considerente: pentru a prefigura o ramură profesională in plină expansiune, respectiv pentru a echilibra examenul de admitere în profesia de avocat, raportat la cel al viitorilor auditori de justiție care, anul acesta, au avut de studiat un nou contract, împrumutul, în ambele forme ale sale. Pare cu totul nejustificat, dar la o privire mai atentă se va observa includerea unor noțiuni elementare de fost drept comercial, atât in propunere, cât și în tematica finală adoptată prin hotărâre de către CSM. Or, ambele specii ale contractului de împrumut sunt de mare uz profesionistului, respectiv întreprinderii. Singură, stabilirea termenului de restituire pe calea ordonanței președințiale nu era suficientă pentru a suscita probleme deosebite. Așa că, nu părăsești nici sediul Nicolae Titulescu mai încântat. Decât mai predispus la debate. Pentru că ai avut o grilă cu asemănări și deosebiri între procedurile speciale. Superb!

Haosul și așteptarea au dominat ziua marelui prag profesional, cel puțin în locația în care m-au repartizat, fiind vorba de cinci facultăți, în total. Multă lume! În sala de examen a fost o forfoteală constantă în intensitate și cauze : apă, tuse, mișcarea persoanelor care ne supravegheau, în cicluri redundante și care deveniseră predictibile cu acuratețea ceasului elvețian prezent pe tablă. Nu încerca să te concentrezi prea focalizat, colegul din spate își întinde un membru inferior, astfel încât să fie în raza ta vizuală. Dacă ai reușit să ajungi la partea de civil, avem o colegă, care, se oferă să răsufle discret în direcția ta vreo două grile, atât cât să treci nevrotic peste inechitatea soluției de a obține restituirea sumei împrumutate, pentru a doua oară, în cazul restituirii efectuate de un terț. Ce mai… o conspirație întreagă ! Nu mai spun că ipoteticul creditor care, la momentul creditării părea să intre într-un raport obligațional caracterizat (sau nu) de solidaritate, notifică un singur debitor. Așa e, plata facută de un terț nu stinge obligația decât dacă este făcută pe seama debitorului, dar cei doi debitori din speță s-au împrumutat într-o unitate spațio-temporală. Era o circumstanță reală că integralitatea sumei plătite de unul singur, se face pentru a stinge o datorie contractată de ei împreună.

Da, modalitățile obligațiilor nu se prezumă și, da, debitorul care a restituit toată suma imprumutată are posibilități multiple, precum acțiunea în repetițiune, asta ca să nu intru în detaliile acțiunilor pe care le-ar avea împotriva celuilalt debitor, dar… care dintre aceste soluții este rezonabilă ca și mijloace de resort juridic implicate, în raport cu banala neconsacrare legislativă a dreptului creditorului de a solicita din nou plata de la al doilea debitor ? Iar recunoașterea acestui drept al împrumutătorului apare doar ca o consecință a faptului că nu este interzis în niciun titlu/capitol dintre cele enumarate mai sus și incidente in cauză : Plata, Modalitățile obligațiilor și Plata nedatorată. Așa că, deși e evident de ce se poate solicita plata și de la al doilea debitor, cumva, când ești pus în situația să îmbulinezi asta pentru cariera ta, nu pare o variantă deloc viabilă juridic.

După o intrigă de genul acesta, ajungi la partea cu adevărat frumoasă a lucrurilor: donația inclusă într-un act vector de vânzare, grila cu asemănări între preluarea datoriei si novație, efectele reducțiunii. Ei… la anul, nu voi amâna civilul pentru ultima oră!

E o provocare să nu devii ușor nostalgic amintindu-ți de calmul și liniștea care dominau examenele susținute în timpul facultății. Era o situație de win-win întotdeauna. Investind o perioadă adecvată de studiu, nu era plauzibil să părăsești sala, chiar extenuat, iar cineva să te întrebe cu un aer de superioritate, de ce nu ai compensat grilele interpretabile răspunzând corect în cazul celor făcute după textele codului? Și asta pentru că nu era plauzibil ca investiția ta să rămână fără un rezultat admirabil!

Un răspuns la „Guest post: Așa e, nu voi fi avocat anul acesta ! (sau) Recenzia neoficială a examenului de admitere în profesia de avocat (Andra Huidan)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: